Njut av några goda roséviner

Vi kan inte släppa taget om sommarkänslan riktigt än, njut av några goda roséviner till.

Roséboxen Portal da Águia Rosé (nr 2524) 179 kr 3000 ml från Portugal är en av mina favoriter. Den smak och doft av hallon och äpplen, kripig och bra syra och passar alldeles utmärkt till en en sallad.

Ett rosévin i flaska som även det passar till en matig sallad är Mulderbosch Rosé (nr 6077) 79 kr. Även detta vin har doft och smak av äpple och hallon men där finns också toner av blodapelsin. Den har en bra syra och en svag sötma i avslutningen.

Båda dessa viner fungerar med den här salladen:
Pastasallad med grillad paprika pestodressing och parmesan

Rosévin till god sallad

Sommar är rosévinstid, så gott just vid den här tiden på året.

Först ett alkoholfritt som har smak av hallon och en svag sötma och en liten, liten spritsig ton. Passar utmärkt till salladen som jag tipsar om längre ner. Natureo Free Syrah Cabernet Sauvignon Rosé finns att köpa i ICA butiker samt på Systembolaget.

Ett vin som passar utmärkt till sallad är, Côtes du Rhône Rosé Calvet (art nr 2219), 79 kr, från Frankrike. Doft och smak av hallon, grape och vitpeppar i avslutningen. Passar bra till:

Räkor med sparrissallad och avokado

Fler nyheter på Systembolaget 1 juni

1 juni lanserade Systembolaget sommarens dryckesnyheter, här är några av mina favoriter.

Så här i jordgubbstider passar det här vinet utmärkt. Jordgubbar med lite vaniljkesella och det här vinet blir en bra kombo. Bellini (art nr 7905), från Italien 75 kr (alkoholhalt 6,5%). Vinet har en härligt blommig ton med inslag av parfym och sött godis. I smaken finns en balanserad sötma som passar bra mot jordgubbarna.

Vill du hellre baka en cheesecake så pröva denna:

Cheesecake med färska bär


Nästa tips är ett vitt vin som passar bra till skaldjur, Collevite Falerio Pecorino (art nr 2391), från Italien, 69 kr (ekologiskt). Vinet har doft och smak av äpple, mandarin och citron, en hög syra och ett långt syrligt avslut. Pröva det till:

Frutti de mare pasta med dill och citron

 Boxviner är bra att ta till när man är många runt grillen. Här ett boxvin som passar bra till grillat kött. Cerro Malec (art nr 6768) från Argentina 3000 ml 239 kr. Vinet är varmt och har smak av örter, mörka bär, mint och lite kaffe. Tips på grillrättert hittar du här:

..

Nyheter på Systembolaget 1 juni 2014

Sommaren är här och med det också Systembolagets sommarlansering, här kommer ett urval av de viner jag gillar (fler kommer nästa vecka).

Först ett alkoholfritt rött vin som är riktigt bra, med god smak av svarta vinbär, slånbär och en viss strävhet. Rawson’s Retreat Cabernet Sauvignon (nr 1929), från Australien 52 kr (alkoholhalt 0,5%).

Därefter ett elegant och fräscht vitt vin med smak av äpple och lime samt med lite jästtoner. Passar bra till fina fiskrätter och skaldjur. Vinet heter, Prova Régia Arinto (nr2140), från Portugal 79 kr. Pröva det gärna till:

Foliepaket med torskrygg, sparris, potatis, örter och citron


Nu kommer tipset till det grillade köttet, som enligt undersökningar fortfarande är det i svenskar helst lägger på grillen. Det här vinet har en varm ton och smak från mint och svarta vinbär samt örter. Det har en balanserad syra och viss strävhet. Vinet heter Garnet Vineyards Shiraz (art nr 3016) 139 kr, från USA. Pröva det gärna till:

Grillad flankstek/flappstek med bacon- och pepparrotsdipp samt cruditéesallad