Fler nyheter på Systembolaget 1 juni

1 juni lanserade Systembolaget sommarens dryckesnyheter, här är några av mina favoriter.

Så här i jordgubbstider passar det här vinet utmärkt. Jordgubbar med lite vaniljkesella och det här vinet blir en bra kombo. Bellini (art nr 7905), från Italien 75 kr (alkoholhalt 6,5%). Vinet har en härligt blommig ton med inslag av parfym och sött godis. I smaken finns en balanserad sötma som passar bra mot jordgubbarna.

Vill du hellre baka en cheesecake så pröva denna:

Cheesecake med färska bär


Nästa tips är ett vitt vin som passar bra till skaldjur, Collevite Falerio Pecorino (art nr 2391), från Italien, 69 kr (ekologiskt). Vinet har doft och smak av äpple, mandarin och citron, en hög syra och ett långt syrligt avslut. Pröva det till:

Frutti de mare pasta med dill och citron

 Boxviner är bra att ta till när man är många runt grillen. Här ett boxvin som passar bra till grillat kött. Cerro Malec (art nr 6768) från Argentina 3000 ml 239 kr. Vinet är varmt och har smak av örter, mörka bär, mint och lite kaffe. Tips på grillrättert hittar du här:

..

Nyheter på Systembolaget 1 juni 2014

Sommaren är här och med det också Systembolagets sommarlansering, här kommer ett urval av de viner jag gillar (fler kommer nästa vecka).

Först ett alkoholfritt rött vin som är riktigt bra, med god smak av svarta vinbär, slånbär och en viss strävhet. Rawson’s Retreat Cabernet Sauvignon (nr 1929), från Australien 52 kr (alkoholhalt 0,5%).

Därefter ett elegant och fräscht vitt vin med smak av äpple och lime samt med lite jästtoner. Passar bra till fina fiskrätter och skaldjur. Vinet heter, Prova Régia Arinto (nr2140), från Portugal 79 kr. Pröva det gärna till:

Foliepaket med torskrygg, sparris, potatis, örter och citron


Nu kommer tipset till det grillade köttet, som enligt undersökningar fortfarande är det i svenskar helst lägger på grillen. Det här vinet har en varm ton och smak från mint och svarta vinbär samt örter. Det har en balanserad syra och viss strävhet. Vinet heter Garnet Vineyards Shiraz (art nr 3016) 139 kr, från USA. Pröva det gärna till:

Grillad flankstek/flappstek med bacon- och pepparrotsdipp samt cruditéesallad

 

Blommig Viognier från USA

Stor doft och smak av blommor, ananas, äpple och honung har det här fylliga vinet från USA. Gjort på druvan Viognier som just ger fylliga och blommiga viner. Vinet heter Clay Sation Viognier (nr 22228), USA, 99 kronor.

Väl kylt passar vinet bra som sällskapsvin med enkla tilltugg. Det passar också till smakrika fisk- eller kycklingrätter. Pröva det gärna till:

Ugnsbakad lax med pumpapesto och risonisallad