Nyheter 1 september på Systembolaget

Här kommer tips på ytterligare några av de nyheter som släpptes på Systembolaget den 1 september.

VITA VINER
Jolie Fleur Sauvignon Blanc Organic 2013 (2091), 89 kr, Loiredalen, Frankrike. Vinet är elegant, blommigt med inslag av nässlor och svarta vinbärsblad. I smaken känns också citron och mineraltoner. Det har en hög syra och ett långt syrligt avslut. Passar utmärkt till fisk och skaldjur, gärna kompletterat med t ex citron så mildras syran något.  Dessa härliga pilgrimsmusslor passar perfekt.

Halstrad pilgrimsmussla med gremolata

 RÖDA VINER
 Aventino Old Vines Mencìa 2011 (2707), 99 kr, Bierzo Spanien. Vinet har doft av mint, gräs och blåbär i smaken känns en liten sötma och vinet har en hög syra med markerad strävhet. Pasar utmärkt till kalv eller kycklingrätter. Pröva gärna det här receptet:

Kalvfärsbiff med sparris och potatissallad

Stone Valley Shiraz 2012 (12655), 69 kr, Kalifornien, USA. Ett lättdrucket, kravlöst bärigt vin med smak av mörka bär, lite kaffe och mint. En svag sötma i smaken. Pasar utmärkt till en pasta med nötkött eller kyckling eller en pizza.

Nyheter 1 september på Systembolaget del 1

1 september kommer det ett antal nya viner på Systembolaget. Här kommer några av mina favoriter.

MOUSSERANDE VIN
Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres 2013 (7610), 99 kr från Spanien. En cava med fin brödig ton samt smak av päron. Balanserad syra och ett långt bra avslut. Passar utmärkt att börja kvällen med till några goda tilltugg som t ex dessa:

Laxrullar med wasabi sesamkräm


VITA VINER
Vidigal Vinho Verde 2013 (2645), 57 kr, Vinho Verde Portugal. Vinet har doft och smak av äpple, gräs och en svag vaniljton. Det har alkoholhalt på endast 9,5% och passar utmärkt att bara njuta ensamt. Se till att det är väl kylt bara.

RÖDA VINER
Ciconia Syrah 2012 (4629), 79 kr från Alentejo, Portugal. Vinet har doft och smak av mörka bär och lakrits. Det har markerad strävhet och en balanserad syra, ett rustikt vin som passar bra till grillat nötkött, gärna serverat med något tillbehör som mjukar upp strävheten som en sås av crème fraiche t ex.

Biff med avokado och grillad mango på tortillabröd

Njut av några goda roséviner

Vi kan inte släppa taget om sommarkänslan riktigt än, njut av några goda roséviner till.

Roséboxen Portal da Águia Rosé (nr 2524) 179 kr 3000 ml från Portugal är en av mina favoriter. Den smak och doft av hallon och äpplen, kripig och bra syra och passar alldeles utmärkt till en en sallad.

Ett rosévin i flaska som även det passar till en matig sallad är Mulderbosch Rosé (nr 6077) 79 kr. Även detta vin har doft och smak av äpple och hallon men där finns också toner av blodapelsin. Den har en bra syra och en svag sötma i avslutningen.

Båda dessa viner fungerar med den här salladen:
Pastasallad med grillad paprika pestodressing och parmesan

Rosévin till god sallad

Sommar är rosévinstid, så gott just vid den här tiden på året.

Först ett alkoholfritt som har smak av hallon och en svag sötma och en liten, liten spritsig ton. Passar utmärkt till salladen som jag tipsar om längre ner. Natureo Free Syrah Cabernet Sauvignon Rosé finns att köpa i ICA butiker samt på Systembolaget.

Ett vin som passar utmärkt till sallad är, Côtes du Rhône Rosé Calvet (art nr 2219), 79 kr, från Frankrike. Doft och smak av hallon, grape och vitpeppar i avslutningen. Passar bra till:

Räkor med sparrissallad och avokado