istället för nudlar

ICA studentbloggen

Välkommen Sanna

Vid månadsskiftet augusti-september 2014 så flyttar jag till Uppsala för att läsa samhällsgeografi efter ett år i Visby. Det ska bli spännande att se hur det ska gå att byta ut den bedårande och stormiga ön där du är relativt isolerad mot en storstad, dess tempo och dess närhet till övriga stora städer. Innebär det att det vintertid kommer att vara andra människor på gatorna och inte bara jag när jag ska gå och handla mat? Nu när jag vant mig vid havet, går det att leva utan det igen?

Bild-Sanna

Det var min äldsta syster Sofia med restaurangutbildning och flera år i branschen som sa till mig att Ica Student sökte bloggare och att jag borde söka eftersom jag gillar att skriva. Att jag gillar att skriva är sant, men jag är knappast känd i min umgängeskrets som den som lagar utsökt mat. Snarare är jag ökänd för mina smakkombinationer och har varit det sedan barnsben när jag började doppa McNuggets i milkshake, helst chokladsmak. Vidare är jag också bra på att skala ner en middag så att den enbart består av de nödvändiga komponenterna. Som den gången när jag var 16 år och bjöd min andra syster, Emma, på korv med bröd utan bröd i all hast innan vi skulle åka iväg till Göteborg. Efter 2 ½ tjockkorvar var så ville ingen av oss äta korv på ett tag.

Det senaste året i Visby har resulterat i en ny variant av tacos ihop med nyfunna vänner, nämligen pollytacos. Vem visste att ostsås och polly passar så bra ihop? I början när jag lagade mat var det knappt så att jag vågade använda andra kryddor än salt, det utvecklades så småningom även om det än idag händer att jag inser att jag har glömt att salta när det är dags att äta. När det inte ska upptäckas nya smakkombinationer så är det aldrig fel att få några svettiga danstimmar i kroppen. Efter att ha dansat olika stilar i flera år har jag nu insett att salsa är riktigt kul och att det faktiskt går att låta sig styras av en man, åtminstone så länge det är inom dansen. Dessutom är en bra salsa aldrig fel, vare sig den dansas eller äts ihop med nachos.

Välkommen Matilda

Jag heter Matilda och är en av dem som vunnit tävlingen att bli bloggare för ICA Student. Mitt intresse för hälsosam, billig och snabblagad mat har funnits länge men drog igång på riktigt när jag reste runt i Australien efter studenten. Där borta levde alla backpackers på snabbnudlar och toastbröd vilket inte fanns i min kostcirkel hemifrån Stockholm. Istället lagade jag och mina vänner i tre månader billig, god och lättlagad mat som imponerade på många av våra medresenärer som gärna ville smaka.

Intresset följde med mig vidare till vardagen här hemma och har bara växt sen jag började Ekonomiprogrammet på Stockholms Universitet för 6 månader sen och flyttade hemifrån.

Tanken att starta en blogg har länge funnits där men aldrig blivit av, därför ser jag mycket fram emot detta år med er och mina tre bloggkollegor!

Välkommen Johanna

Johanna är en av våra nya bloggare och här får hon själv presentera sig för er:

Hej alla fina studenter (och självklart också ni andra tjuvkikare), Johanna är mitt namn! Jag är otroligt glad över att ha fått det ärofyllda uppdraget att varje månad dela mina smakupplevelser och studenttips med er — jag ligger och ruvar på en hel del vill jag lova! För mig är mat förknippat med så mycket gott: avkoppling, inspiration, terapi, njutning, kreativitet, umgänge, resor och kultur. Dessutom behöver det varken vara dyrt eller komplicerat att göra riktiga gourmeträtter att bjussa vännerna på på fredagsmiddagarna. Det är ingen uppoffring att spara pengar utan tvärt om, riktigt kul.

Annars då? Jag pluggar i Lund och håller på att pussla ihop spanska och socialantropologi till en superexamen. Jag drömmer ständigt om att resa och kastar mig rakt ut i världen lite då och då. Samtidigt finns det ingen plats jag gillar bättre än de norrländska skogarna jag kommer ifrån. Utöver min matpassion och språkfascination gillar jag mest att umgås med människor, vara ute i naturen, kolla på dokumentärer, gå på loppisrundor, skriva och läsa, pyssla och fixa. Hos mig kommer ni få ta del av allt ifrån norrländska grytor till äkta spanska tapas och universums godaste hummus. Jag lovar att bjuda på en ljuvligt god peruansk rishemlighet under min första bloggvecka, så håll utkik så ses vi snart igen!

Facebook nästa!

En kul sak som hänt sedan jag nu gått ut är att jag äntligen fått jobb! Jag spenderade hela juni hemma med att skriva ansökningar, ringa intressanta arbetsplatser, och tillslut gå på intervjuer. Det gick mycket trögt där ett tag men sedan bara lossnade allt och jag stod med inte bara ett men tre (!) toppenerbjudande på mitt bord. Beslutet var inte enkelt men jag kunde ju inte riktigt låta bli att få jobba med ett utav världens mest framgångsrika bolag… Facebook. Nu säger jag hej då på riktigt. Ses i Dublin! I höst tar fyra matlagande studenter över: Sanna, Matilda, Emma A och Johanna.

IMG_7681.JPGFramför den riktiga Facebook Wall i Dublin.

IMG_7704.JPGUnder tiden jag övervägde erbjudandet budade de hem ett paket till mig.

IMG_7706-0.JPGPaketet innehöll en Facebook t-shirt!

Hej då Studentbloggen!

Ja du nu har detta kommit till sitt slut. Vi håller för fullt på att räkna rösterna för vem som ska bli den nästa studentbloggaren baserat på ert ”gillande” på Facebook. Jag håller som mest på med jobbsökandet – det har lossnat lite nu och jag har fått en del intervjuer både på telefon och face-to-face. Känns verkligen spännande att inte veta vad som kommer hända här i framtiden. I helgen hade vi som sagt avskeds-BBQ för Enrico och Johannes. Det var himla trevligt och mysigt. En annan kul sak var att båda två var tvungen att flytta ut från sin lägenhet så de har sovit över här i en respektive två nätter. Mysigt med room-mates tycker jag! Hej då alla, nu är det dags för mig att börja mitt vuxna liv. Eller au revoir, som man säger i Paris.

BBQ_Table

Innan vi satt oss till bords.

Jag fixar fetaoströra till kexen jag bakat.

Jag fixar fetaoströra till kexen jag bakat.

BBQ_All

Johannes, Enrico, Peter, Jag, TaEun, Erica och Kassidy!

BBQ_Sneeze

Enrico nös och spillde ut hela vinglaset i chipsskålen.

BBQ_Clean

Jag rengör grillen som en primadonna.

Dessert! Gräddglass med varma hjortron.

Det började regna så vi gick in för att fixa dessert. Gräddglass med varma hjortron.

Mitt näst sista inlägg

Jag ordnade grillfest på gården igår! Klasskamrat Johannes och Enrico drar ju från Sverige. Snyft. Här kommer en liten sneak peak från hamburgergrillningen. Återkommer med lite mer bilder och ett sista ord när jag lokaliserat våra bilder från mannen med systemkameran på bild. :)

20140629-142059-51659274.jpg

20140629-142100-51660989.jpg

Smart mat med ägg

Jag har browsat in på sommar-mode just nu. Det betyder att ‘laga mat’ mest innebär att lägga olika saker på en tallrik och se till att ingredienserna matchar ihop någorlunda. Det här var en sån rätt. Hittade sötpotatis som jag bakat i ugnen tidigare i veckan, samt ett stackars ägg, lite sallad, fetaost, och ja, nudlar! Fick bli något som smakade rätt gott och framförallt gick FORT. Håller på med jobbsökandet fortfarande och jag kan säga er att det är inte enkelt. Ibland känns det roligt, medan vid andra tillfällen lite tungt och svårt. Det som är skönt att veta är ju att det löser sig ju ALLTID.

20140503-131708.jpg

‘Lagad mat.’

Hopplock-tallrik
1 portion. Tid: 10 minuter

någon grillad grönsak, jag hade sötpotatis i kylen. Zuccini eller auburgine är ju gott också!
en portion nudlar
en näve bladspenat
fetaost (billigt från idag!)
ett ägg

1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Stek ett ägg lite snabbt på ena sidan så att gulan fortfarande är rinnig.
2. Ta någon grillad grönsak eller så från kylen (kanske några grill-leftovers?). Servera med bladspenat toppad med fetaost!

Tips!
När du grillar och får grönsaker över och tänker ‘jag orkar inte spara det här, det är så lite’ – tänk om och ta vara på de där små duttarna. Stoppa i kylen och du kommer bli galet glad när du står där en onsdagkväll och ska äta middag och inte har några idéer om vad du ska koka ihop…

Glad midsommar!

Igår hade jag den bästa midsommaren på länge. Jag och min vän Enrico var inbjudna till vår yogalärare, och tog med oss två andra kära vänner: Kassidy och Johannes. Vi hängde i deras hus på Ekerö och dansade runt midsommarstången på granngården. Jag höll på att dö av skratt när jag såg gänget dansa – ingen av de talar ju svenska så de fick gissa sig till vad det sjöngs om för att kunna hänga med i rörelserna. :) Det som var kul med denna fest var att det var så många olika härliga människor där! En mångsidig mix av vänner som yoga-Alexandra, själv från Tyskland, samlat på sig hennes och hennes makes tre år i Stockholm. Vid 11-snåret tog vi bussen och tunnelbanan hem och skrattade åt allt galet som hänt under vår studietid och kvällen…

20140621-123025-45025557.jpg

Jag hade gjort en krans så klart. Och vi åt rågbröd med gubbröra som var jättegod.

20140621-123031-45031971.jpg

Sanne, Kassidy, Alexandra och Alex skötte grillen.

20140621-123027-45027131.jpg

Kassidy hade fixat kycklingspett med Taiwanesisk grillsås som var god men lite väl salt tyckte vi båda.

20140621-123030-45030571.jpg

Kassidy och Johannes som båda är mina klasskamrater. Johannes har fått jobb på Google!

20140621-123028-45028868.jpg

Jag gick och la mig med sju sorters blommor under kudden men inte drömde jag någonting!

Tack och hej leverpastej

I måndags blev jag bjuden på lunch av mitt lilla ICA-team som jag jobbat med senaste åren. Det är ju nämligen alldeles snart dags för mig att säga hej då! Vi lunchade på Parkliv i Marabouparken i Sundbyberg och Loretta och Carina hade fixar en superfin presentkorg med massa goda ätbara saker så som olivolja, pasta, och choklad. På restaurangen åt jag en skagenmacka som var krämig och sådär god som det alltid blir när man har handskalade räkor och bra baland mellan skaldjur och kräm. Jag blir kvar här en vecka till sedan blir det någon annan som tar över. Vi ses!

20140618-104341-38621582.jpg

Tack för den här tiden – Carina och Loretta!

Stockholms godaste lunchsallad?

Eftersom det är sommar och så där så blir det ju lite mindre mat lagat. Men det är okej, äter man matlåda fem dagar i veckan i 40 något veckor så känns det som att man faktiskt kan betala 100 något kronor för en sjukt god sallad. Bredvid Studentpalatset där jag spenderat ett otaligt antal timmar senaste två åren, ligger caféet Pascal. Det är härligt, mysigt, har bra personal, fri wifi och mycket goda sallader och mackor. Lite dyrt, så klart, men så är det ju mest överallt i Stockholm i alla fall… Och psst. Glöm inte att gå in på Facebook och rösta vem du tycker ska bli den nya studentbloggaren. Jag går nämligen i pension i slutet av juni ;)

20140613-105754-39474608.jpg

Inkokt laxsallad med bönor och annat gott med härlig dressing.

20140613-105707-39427053.jpg

Favorit-Enrico och favorit-Kassidy. Det här är dagen innan vi lämnar in vår uppsats.

« Äldre inlägg