Snabblyxig pasta med burkskaldjur

Posted by on Apr 16, 2014 in chicago, pasta, supersnabbt

Som gamla människor gör så prenumererar jag också på tidningen – här i USA på New York Times. Jag älskar att vakna på morgonen (eller nej det ogillar jag ju starkt men) och springa ner och hämta tidningen, äta min gröt, och dricka en jättestor kopp kaffe medan jag bläddrar i en rykande färsk Times. På onsdagar kommer matbilagan och den lusläser jag så klart. Förra veckan fann jag det här receptet som jag provlagade och gillade mycket. Krabba är svindyrt, även på burk, men en mer ekonomisk och faktiskt nog så god variant gör du med tonfisk.

20140405-160558.jpg

Glöm inte att ta ur kärnorna från chilin annars blir det skitstarkt.

20140405-160606.jpg

Blanda försöktigt så det inte blir alldeles för mosigt av krabban.

20140405-160624.jpg

Toppa gärna med lite extra gräslök.

20140405-160957.jpg

Receptet kom från New York Times matbilaga som kommer på onsdagar. Tyckte det var väl mycket dijon i och smakade mig fram till att två msk var mer lagom.

Krämig spaghetti med krabba
4 portioner. Tid: 20 minuter

400 g linguini
2 1/2 dl creme fraiche (billigt på ICA från och med idag!)
2 msk dijonsenap
400 g krabbkött eller tonfisk
5 st vårlökar/sticklökar
1 grön chili
2 msk hackad gräslök, färsk eller fryst

1. Koka upp vatten till pastan. Salta ordentligt. Lägg i pastan när redo och koka enligt instruktion på förpackningen.
2. Värm creme fraiche på svag värme. Klicka i dijon. Krydda med cayenne.
3. Under tiden det blir varmt, ta bort kärnorna i chilin och hacka fint. Hacka vårlökar och gräslök.
4. Lägg i krabbkött eller tonfisk i creme fraichen. Tillsätt grönsakerna.
5. När pastan är klar, blanda med såsen och låt allt gott ihop sig. Klart!

Lördag = Omelettdag

Posted by on Apr 12, 2014 in chicago, frukost, supersnabbt

Har förstått att jag är den enda i hela Chicago tror jag som äter gröt på morgonen! Haha. Svensk-påhitt, tycker de att det är här. ”But it’s so healthy!” Javisst är det det. Men en omelette är ju inte så dumt heller. Om jag har en sån där dag där jag känner ett stort behov av SALT (som på lördagar och söndagar ibland…) då slänger jag ibland ihop en omelette. I går var jag ute på partaj med min vän Francia, och när jag vaknade imorse var det en sån där…omelette-dag

Idag var det en så kallad omelette-dag.

Idag var det en så kallad omelette-dag.

Omelette med avokado och getost
1 portion. 10 minuter

3 ägg
3 msk vatten
salt och peppar
lite getost eller fetaost
1/2 avokado
en näve babyspenat

1. Vispa samman ägg och vatten med en gaffel. Salta och peppra.
2. Stek på medlhög värme, du kan använda en gaffel eller stekspade för att få smeten att ”rinna ner” till botten och få omeletten att stelna.
3. Under tiden, skär avokado och smula osten liten. När smeten nästan stelnat, lägg på avokado och ost, samt en näve bladspenat! That’s is.

Tips!
Andra goda saker att ha på omelette är skivad kall kokt potatis, korv, solroskärnor eller vad du än kan hitta i kylskåpet (nästan allt i alla fall, kanske inte sylt och annat sött men.. Varför inte?!)

Sött möter salt i picnicwrap

Posted by on Apr 9, 2014 in chicago, lax, wraps

På fredag har jag intervju med Kraft food’s global marketing manager för min uppsats! Mycket exalterad. Det är ju så att här i USA funkar det lite annorlunda när det gäller att få kontakt med viktiga personer. Från Sverige är vi ju vana vid att kunna ringa till VD:n på Volvo om vi tycker att vi har en god anledning till att göra så – men här är det ett big no no. Efter många om och men lyckades jag på något vis nästla mig fram till denna person genom LinkedIn, en fyra år gammal jobbkontakt i Paris, och ihärdighet. Våren har kommit till Chicago så i helgen tänkte jag hitta någon vän att gå ut på picnic med där jag ska laga den här favoriten! Längtar.

Den salta laxen blir ur-god ihop med söt mango och krämig avokado.

Den salta laxen blir ur-god ihop med söt mango och krämig avokado.

Vårig utflyktswrap
1 wrap, pris ca 20 kr

1 tunnbröd
cream cheese
50 g kallrökt lax
1/2 avokado
mogen mango (billig på ICA från idag!)
en näve babyspenat
svartpeppar

1. Bred färskost på tunnbrödet. Skiva avokado och mango. Fördela samtliga ingredienser på brödet, krydda med lite svartpeppar.
2. Rulla ihop, skär wrapen i två delar. Rulla in i plast- eller aluminiumfolie.

Tips!
Gör ett snett snitt på wrappen när du packar ihop den så blir det både snyggare och känns lyxigare.

Mammas apelsinkyckling

Posted by on Apr 5, 2014 in chicago, kyckling

Det funkar lite annorlunda här i USA när det kommer till att laga mat hemma. Man äter nämligen inte alls på samma sätt som vi gör i Sverige, medan vi hemma lagar mat nästan alla veckans sju dagar, så går även barnfamiljerna här ut på restaurang, eller kanske ännu hellre, beställer hem mat och äter (framför teven..). Min vän uttryckte nämligen ett stort ”But WHY?!” när jag köpte hem en hel kyckling för att laga för mig själv. Mitt svar? Jag gillar att laga min mat själv, det är som att meditera för mig. Och jag gillar att veta vad maten jag äter innehåller.

Lägg apelsinskivor i botten.

Lägg apelsinskivor i botten.

Kyckling

Hej hej, kyckling!

Kyckling_03_825px

Efter 70 minuter var den klar.

Kyckling_06_825px

Bäst är om du har termometer. Har du inte det går det fint att göra ett litet snitt i kycklingen och kika om köttet är vitt.

Apelsinkyckling
4 portioner. Tid: ca en och en halv timme totalt

1 hel kyckling
1 blodapelsin
1 msk soja
1 msk olivolja
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär blodapelsin i skivor. Lägg i ugnssäker form, stor nog så att kycklingen får plats.
2. Salta och peppra kycklingen ordentligt. Blanda soja och olivolja till marinaden. Pensla på kycklingen.
3. Stoppa in i ugnen. Den är klar efter 60-90 minuter beroende på hur stor den är. Min var 1.2 kg och tog 70 minuter.
4. Servera med ris till. Och spara gärna skyn och gör en härlig sås. Värm lite creme fraiche på sidan av och häll i skyn. Salta och peppra!

Tips!
Passa på att köpa färsk kyckling när den är billig. Ibland kan man få den för så lite som 29 kronor kilo. Då kan du köpa och stoppa in i frysen!

En (tonfisk) röra till folket

Posted by on Apr 2, 2014 in chicago, fågel, supersnabbt

Längesedan var det jag åt tonfisk, men ramlade över konservburkshyllan i butiken häromdagen och då kom jag ju på hur gott jag tycker det är! Uppsatsskrivandet går saktelika framåt men jag känner hur det börjar att dra ihop sig något. Tanken är ju också att jag ska presentera mina resultat på ett Handelskammaren event om inte alldelels för lång tid men helt ärligt så undrar jag hur jag ska kunna få ihop något till det. Vi får se. Nåväl, lagade en jättegod tonfiskröra i går med linser, turkisk yoghurt och dijon. Smakade magiskt!

Tonfisk_825px

Inlagd rödlök som min andra roommate hade lagat, se hur man gör här.

Kladdig tonfiskröra
Tid: 10 minuter.

en burk tonfisk (billig just nu på ICA)
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 dl svarta linser
1-2 msk dijonsenap

1. Häll av vattnet/oljan från tonfisken. Blanda med det andra.
2. Ät röran till kex, eller gör en praktisk utflyktsmacka! Då har ju en god anledning att gå på utflykt också. Jag hackade upp lite tofu, kokade lite broccoli med salt som jag piffade upp med en klick smör, och sedan rostade jag en shysst skiva bröd till. Med min roommates inlagda rödlök. Mm.

Tips!
Köp tonfisk i olja istället för vatten. Den är oftast mycket saftigare, därmed godare!

Chili con carne i lådan

Posted by on Mar 29, 2014 in studentlivet

Helg igen! Swosh kan jag säga att den här veckan gick förbi. Oklart om det är ett bra eller dåligt tecken men i mitt liv känns det just nu som att veckans 7 dagar inte riktigt är nog. Skulle gärna se att veckan hade 10 eller varför inte 12 dagar. Nåväl. Nu är det ju som det är. Har tagit med mig chili con carne till jobbet flera dagar i veckan, lagade nämligen upp en stor dos för några dagar sedan! Mums vad gott det blev.

Det går också utmärkt att frysa ner färdiga lådor med chili.

Det går också utmärkt att frysa ner färdiga lådor med chili.

Chili för matlådan
6 portioner. TId: 30 minuter

4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul lök
400 g nötfärs
1 buljongtärning
1 burk krossade tomater
1 dl chilisås eller ketchup
2-4 msk dijonsenap
1 burk stora vita bönor

1. Skala vitlöken. Krossa dem med hjälp av en bred kniv, dela dem om de fortfarande är stora.
2. Hacka paprika och lök.
3. Stek allt tillsammans med färsen, helst i en stor gjutjärnsgryta om du har.
4. Häll på krossade tomater, buljongtärning, chilisås eller ketchup och låt koka ihop i ca 10 minuter.
5. Smaksätt med dijon, lite salt, lite peppar och häll sedan i sköljda bönor. Låt bli varmt. Portionera upp i matlådor.

Tips!
Jag älskar att kombinera de intensiva smakerna med lite, lite sötma. Därmed är mitt tips att ploppa ner en ruta eller två mörk choklad precis när det är klart. Mm.

Busenkel middag för vänner

Posted by on Mar 26, 2014 in chicago, fest

Jag har haft mina andra vänner över på middag! Eller egentligen var det ju inte riktigt mina vänner som var på middag, det var min roommate Ben som hade bjudit in sina vänner, men hans vänner har jag träffat så många gånger nu att de liksom blivit mina också. Vi lagade (eller okej Ben lagade) en pasta med korv. Inte precis vad jag skulle kalla bjud-mat men med ett glas vin att skölja ner det med tyckte ju till och med jag att det kändes festligt! ;p

20140322-162245.jpg

Att bjuda hem vänner på middag behöver inte vara svårare än så här.

20140322-162301.jpg

Tessa, som står med vinglaset i handen, är syster till en god vän jag lärde känna i Amherst under mina utbytesstudier förra terminen. Tänk vad världen är liten ändå.

20140322-162312.jpg

Vi hade supertrevligt och efter middagen gick vi på teater!

20140322-162322.jpg

Ben (i mitten) är en av mina två roommates och han kommer från England.

Pastaskruvar med korv
4 portioner. Tid: 20 minuter

400 g pastaskruvar
200 g korv av valfri sort
1/2 broccolihuvud
1 röd paprika
salt, peppar och cayennepeppar

1. Koka pastan. Skiva korven, dela broccolin och skiva paprikan. Stek alltsammans.
2. Blanda allt. Salta och peppra ordentligt (och inte så där mesigt, engelskt så maten inte smakar något…Sorry Ben!). Servera till dina gäster i skålar. Drick vin till.

Tips!
Korv finns i massor av varianter. Vill du ha en köttfri rätt så välj vegetarisk korv, gillar du kyckling så finns det en sådan variant också… Och vill du har sjukt billig korv (särskilt denna vecka), ja då väljer du falukorv som ICA-studenter har halva priset på från och med idag.

Hej då syster och pappa!

Posted by on Mar 22, 2014 in chicago, studentlivet

Jahapp nu har pappa och syster åkt hem. Känns verkligen skittråkigt. Det har varit en oerhört intensiv vecka fylld med aktiviteter. Hockeymatch Chicago Blackhawks – Detroit, mingelevent på klassiska The Drake, cocktail på 99:e våningen i Hancock tower, blueskväll med BBQ-middag, spanat in Barack Obamas hus i Hyde Park, besök i svenska området Andersonville… Osv. Mitt uppe det här har jag ju haft uppsatsskrivande också. Känner mig lite småtrött nu men jag har ju hela veckan att ta igen mig på. Mat har det inte blivit mycket lagat i veckan men det finns ju en tid för det också. Gäsp.

20140322-161349.jpg

Blueskväll på Kingston Mines, klassisk klubb i Chicago.

Kycklingpasta man blir glad (& mätt) av

Posted by on Mar 19, 2014 in fågel, pasta

Syster och pappa är fortfarande här med på något vis har jag lyckats skriva ihop den där (jäkla) metoddelen på uppsatsen. Det är verkligen tufft att skriva uppsats och jag vet på riktigt inte hur de gör de här som skriver doktorsavhandling. Dör de inte av uttråkning?! Efter den här terminen är över kommer jag för alltid att vara omåttligt imponerad och titta beundrande på de som har en PhD titel i sitt namn. Wow. Lagade något gott och enkelt förra veckan som jag ville dela med mig av – snabbt, enkelt och lite lagom hälsosamt.

Min roommate hade äppelcider i kylen så jag tjuvade ett glas. Schh.

Min roommate hade äppelcider i kylen så jag tjuvade ett glas. Schh.

Kycklingpasta med tomat och annat gott
4 port. Tid: 25 minuter

400 g kycklingfilé
20 cm purjolök
1/2 dl strimlade soltorkade tomater
1 tsk torkad rosmarin
1,5 dl matlagningsgrädde
en ask körsbärstomater (studentrabatt nu!)
salt och svartpeppar
taglitatelle

1. Skär kycklingen i bitar. Stek i olja på medelhögvärme. Efter några minuter, tillsätt strimlade soltorkade tomater.
2. När kycklingen verkar någorlunda genomstekt, efter cirka 7 minuter, tillsätt purjo i strimlor. Stek ett par minuter till.
3. Krossa rosmarinen i handen och krydda röran. Tillsätt matlagningsgrädde, skivade körsbärstomater, och låt puttra 5-10 minuter. Koka pastan under tiden och servera tillsammans med kycklingsåsen.

Tips!
Om du föredrar vegetariskt går det superbra att ersätta kycklingen med quorn eller sojabitar. Se till exempel hur jag gjorde när jag hade en vegetarian på besök.

Idag kommer syster och pappa!!!

Posted by on Mar 15, 2014 in chicago, vegetariskt

Ohh idag är nog den absolut bästa dagen på det här året! Min syster och pappa kommer hit för att hälsa på i en vecka! Ååh jag är så himla glad. Det har varit tokmycket jobb för mig i veckan med anledning av att de kommer hit, hoppas ju nämligen kunna ta ett par dagar ledigt för att umgås med dem. Har därmed ätit matlådor från frysen samt blivit bjuden på mat av min rumskamrat en dag. Nedan är en bild jag hittade på min iPhone som är från när jag och min syster gick på mat-vegan-mässa i Umeå för ett bra tag sedan. Minns fortfarande hur gott och hur himla MÄTT jag var efteråt. Lite oklart vad det var på tallriken men det kanske kan inspirera något att exprimentera något gott veganskt i köket?!

Det här är sån typ av mat min syster gillar mest :)

Det här är sån typ av mat min syster gillar mest!